Utbrändhet, stress, Smärta

Ansvarig läkare Dr Björn Bragée

  
  

Välkommen hit

Välkommen till den här hemsidan! Här är det kroppens, och främst nervsystemets, svårigheter att reglera starka spänningar som står i centrum. Patienter och behandlare ska kunna hitta de bästa nya rönen, behandlingarna och övningarna här.      

Annonser

Forskningspatient.se

    

Vet du att du kan delta som patient i klinisk forskning. Vi har många sådana projekt där vi prövar nya läkemedel i samverkan med läkemedelsverk och etisk kommitté. Vi har en särskild hemsida, www.forskningspatient.se där man kan bli medlem och få fortlöpande information, oavsett var i Sverige man bor. Det görs omkring 300 sådana projekt i Sverige varje år.

Våra sidor

www.bragee.se
- om våra kliniker och rehab

www.patienttorget.se

- en virtuell patientförening

www.medect.se

- om vårt företag

www.smartguiden.se

- om smärta och behandling

www.smartforum.se

- utbyt erfarenheter!

 

Nyheter idag

-

Nya Kommentarer

Adsense annons

HEALTH ON NET

Denna sida följer den oberoende stiftelsen Health On Nets regler och riktlinjer sedan 1999 och är godkänd av stiftelsen. Här är vårt certifikat

Detta är den enda oberoende granskningen av medicinska hemsidor, och ställer krav på kvalitet i innehåll, etik och medför återkommande granskningar. Här kan du följa granskningarna

This site subscribes to the Code of Conduct (HONcode) principles

Ångest av ilska

Märker du ibland att du är så arg att du kokar, men bara inombords? Utåt försöker du vara som vanligt? Och har du dessutom ångest? Nu har det kommit en forskningsrapport som visar på att ilska inombords kan ha ett samband med ångest.

Några forskare i Kanada bestämde sig för att ta reda på mer om detta. Man valde att undersöka personer med GAD (generaliserat ångestsyndrom). Det är ett tillstånd där man ständigt väntar sig att katastrofer ska inträffa, och man oroar sig för sådant som hälsan, pengar och relationer. Mer än var tredje bar på hög nivå av ilska tillsammans med oron och ångesten. De noterade också att ju större den inre ilskan var, desto allvarligare var ångestsymtomen.

Studien presenterades i en tidning för KBT, och forskarna riktade i sin diskussion in sig på tankeprocesserna som de menade var upphovet till ilskan och ångesten. Genom kognitiv beteendeterapi skulle man komma tillrätta med problemen, ansåg de. För en del är detta säkert rätt väg, och när man får kontroll över sina tankar behöver man inte koka av ilska i det fördolda. 

Men enligt mina erfarenheter och kunskaper är det i första hand i kroppen man måste hitta en lösning. Det vet alla som läser min bok När kroppen säger ifrån (läs mer här). Kroppen varvar upp när hjärnan bearbetar impulserna av ilska, och har det väl kommit dit fungerar inte ändrade tankeprocesser.

Det som däremot fungerar är att låta kroppen få uttrycka sig på sitt eget språk. När man blir arg laddar musklerna i käkar, skuldror och armar upp för slagsmål – det är så vi är skapade. I vårt samhälle är det (tack och lov) inte tillåtet att leva ut impulserna.

Men kroppen kan få fullfölja sin uppgift på andra sätt. Man kan gå undan och stampa, hamra med knytnävarna, kanske skrika. Om det är omöjligt kan man göra det i fantasin, och det kan få nästan samma effekter. När man är klar ska man känna sig avspänd och lugn igen. Ingen upplagrad ilska, minskad risk för ångest.

Ref

Sonya S. Deschênes, Michel J. Dugas, Katie Fracalanza, Naomi Koerner. The Role of Anger in Generalized Anxiety Disorder. Cognitive Behaviour Therapy, 2012

Dela med dig! Dela med dig!