Utbrändhet, stress, Smärta

Ansvarig läkare Dr Björn Bragée

  
  

Välkommen hit

Välkommen till den här hemsidan! Här är det kroppens, och främst nervsystemets, svårigheter att reglera starka spänningar som står i centrum. Patienter och behandlare ska kunna hitta de bästa nya rönen, behandlingarna och övningarna här.      

Annonser

Forskningspatient.se

    

Vet du att du kan delta som patient i klinisk forskning. Vi har många sådana projekt där vi prövar nya läkemedel i samverkan med läkemedelsverk och etisk kommitté. Vi har en särskild hemsida, www.forskningspatient.se där man kan bli medlem och få fortlöpande information, oavsett var i Sverige man bor. Det görs omkring 300 sådana projekt i Sverige varje år.

Våra sidor

www.bragee.se
- om våra kliniker och rehab

www.patienttorget.se

- en virtuell patientförening

www.medect.se

- om vårt företag

www.smartguiden.se

- om smärta och behandling

www.smartforum.se

- utbyt erfarenheter!

 

Nyheter idag

-

Nya Kommentarer

Adsense annons

HEALTH ON NET

Denna sida följer den oberoende stiftelsen Health On Nets regler och riktlinjer sedan 1999 och är godkänd av stiftelsen. Här är vårt certifikat

Detta är den enda oberoende granskningen av medicinska hemsidor, och ställer krav på kvalitet i innehåll, etik och medför återkommande granskningar. Här kan du följa granskningarna

This site subscribes to the Code of Conduct (HONcode) principles

maj 2014

Patientmakt är friheten att välja

Vid ett seminarium med rubriken "Patientmakt i vården" diskuterades vad patientmakt egentligen innebär. Ett modeord eller en chans till verklig förändring? Är det ett bra ord överhuvudtaget?  Vad är det egentligen som ger patienten ökad makt? Finns risken att enbart resursstarka patienter gör sina röster hörda i vården?

Intensiv forskning kring världens mest ökande sjukdom

Omkring nittio procent av alla diabetiker har diabetes typ 2 och sjukdomen har nått närmast epidemisk omfattning i stora delar av världen. Dessutom har en oroväckande stor del av världens befolkning blodsockernivåer som är i närheten av vad man kallar ”fördiabetes”. Forskning kring botemedel mot denna diabetesform pågår intensivt och flera nya preparat är på väg.

Nervsmärta mycket vanligt efter operation

Det är svårt att tro det, men faktum är att varannan operation kan ge problem med nervsmärta, och hos var tionde blir den handikappande, det menar smärtforskaren Staffan Arnér. Nerver är känsliga för tryck och naturligvis för avskärningar. Ofta läker de ihop igen utan symtom, men om de är svårt skadade eller nervändarna inte finner varandra kan man få svår nervsmärta också efter helt vanliga operationer och alla möjliga kross och sårskador.

Alg-Börje AB

 

Ishavsalger, hälsan från havet

I årtusenden har människan använt havsalger, lika självklart som man plockat vilda växter på land. I Kinesiska örtaböcker från 2700 år f.kr beskrivs algernas funktion i folkmedicinen. Havsalgerna var en viktig ingrediens i örtmedicinen, en djupt rotad kunskap som dagens farmakologi i många fall kunnat bekräfta.

Smärta, ångest, utbrändhet: Varför blir jag aldrig bra?

I den här powerpoint-videon får du veta hur vi ser på ”psykosomatiska” problem: de är inte ”psyko”somatiska utan ”neuro”somatiska, eftersom det är nervsystemet och inte psyket som ligger bakom problemen. Därför måste man rikta behandling mot nervsystemet som inte fungerar riktigt som det ska. Annars blir det svårt att uppnå bestående förbättringar.

Klicka och se videon som tar 10 minuter

 

 

Vikt och nedstämdhet

Finns det något samband mellan övervikt/fetma och nedstämdhet? Ja, det gör det. Långvarig stress som beror på negativa livsupplevelser kan resultera i att det autonoma nervsystemet går in i "sparläge" för att avvakta att situationen tillåter att man gör upp med de negativa livsupplevelserna. (Om du vill veta mer om det, se den här videon.)

Sparläget gör att kroppen lagrar upp energi istället för att förbränna den. Efterhand blir det kilo efter kilo, och man märker kanske inte ens att man lägger på sig.

Sidor