Utbrändhet, stress, Smärta

Ansvarig läkare Dr Björn Bragée

  
  

Välkommen hit

Välkommen till den här hemsidan! Här är det kroppens, och främst nervsystemets, svårigheter att reglera starka spänningar som står i centrum. Patienter och behandlare ska kunna hitta de bästa nya rönen, behandlingarna och övningarna här.      

Annonser

Forskningspatient.se

    

Vet du att du kan delta som patient i klinisk forskning. Vi har många sådana projekt där vi prövar nya läkemedel i samverkan med läkemedelsverk och etisk kommitté. Vi har en särskild hemsida, www.forskningspatient.se där man kan bli medlem och få fortlöpande information, oavsett var i Sverige man bor. Det görs omkring 300 sådana projekt i Sverige varje år.

Våra sidor

www.bragee.se
- om våra kliniker och rehab

www.patienttorget.se

- en virtuell patientförening

www.medect.se

- om vårt företag

www.smartguiden.se

- om smärta och behandling

www.smartforum.se

- utbyt erfarenheter!

 

Nyheter idag

-

Adsense annons

HEALTH ON NET

Denna sida följer den oberoende stiftelsen Health On Nets regler och riktlinjer sedan 1999 och är godkänd av stiftelsen. Här är vårt certifikat

Detta är den enda oberoende granskningen av medicinska hemsidor, och ställer krav på kvalitet i innehåll, etik och medför återkommande granskningar. Här kan du följa granskningarna

This site subscribes to the Code of Conduct (HONcode) principles

november 2014

Smärta

Måste bara tipsa om en handbok jag nyligen plöjt igenom om fibromyalgi. Boken med en röd smärtande framsida heter leva med fibromyalgi av Hans Norén. Där erhåller man många uppslag om hur man kan minska sin smärta, samt gav mig lite mer kunskap om sjukdomen. "Läs den" gå in på www.fibromyalgi.org så blir du uppdaterad. Rälta

Trösta ett barn

Dom allra flesta av oss har invändiga sår från barndomen. Det är den perioden i livet när vi är som känsligast, och också mest hjälplösa. Många saker kan inträffa som får ett barn att känna sig ensam, övergiven, fel, utanför. För att inte tala om att saker kan hända som är både skrämmande och skadliga för barnet.

Vi bär alla på större eller mindre sådana sår. Om de är lite större kan de faktiskt hindra nervsystemet för att komma i balans. Händelserna och den oro, ångest, nedstämdhet som hänger ihop med dem, fortsätter att störa i vuxenlivet. Då behöver man bearbeta effekterna av det som hänt.

Acceptera dig

Den person som det är allra viktigast att du står på god fot med är du själv. Kanske gör du inte det, utan tycker att andra är viktigare. Du kan tyckt dig uppfatta budskap, särskilt under barndomen, att du inte är så perfekt som andra begär. Det kan ha skapat en inre kritisk röst som ständigt hackar på dig och får dig att må dåligt. Om du vill komma tillrätta med smärta och andra symtom på att ditt nervsystem inte är balanserat, kan du inte fortsätta med en dålig relation till dig själv.

Reparera ett misslyckande

Bär du på något jobbigt misslyckande som du mår dåligt av att tänka på? Du kan reparera det med hjälp av någon annan händelse som innebär att du lyckats, "jag klarade det!"-känslan. Hjärnan, som styr känslorna vi bär på efter olika upplevelser, är alltid villig att förändra sig om den får chansen. Minnet av misslyckandet och minnet av "jag klarade det" kan bygges ihop, och de svåra känslorna kan då neutraliseras. Det är syftet med den här lilla övningen. Tänk ut i förväg vilket misslyckande du vill bearbeta och vilken "jag-klarade-det"-upplevelse du har varit med om. Upprepa övningen några gånger i veckan tills du märker att misslyckandet inte besvärar dig längre.

Oxytocinövning

Oxytocin är kroppens må-bra-hormon, som utsöndras vid förlossning och amning. Men den utsöndras också av värme och vid taktil beröring, alltså kramar och andra kontakter mellan människor, eller mellan människor och husdjur. Det här hormonet är viktigt för att utveckla moderskänslor för det nyfödda barnet. Senare i livet skapar det känslor av kärlek, gemenskap och tillit, och dämpar ångest, oro och stresskänslor.

Liten kvällsövning: Lagra det goda

Hjärnans uppgift är först och främst att se till att vi överlever så bra som möjligt. För det måste alla hot och faror bevakas, och det är hjärnans största intresse. Saker som är goda och bra för oss är den mindre intresserad av, och därför måste vi lägga lite extra tid och energi på att lagra in sådana närande upplevelser. De behöver läras in för att skapa balans mot all hotbevakning och negativitet. Här är en liten övning som du kan göra varje kväll för att må bra när du ska sova. Tänk ut något bra som hänt dig under dagen först.