Utbrändhet, stress, Smärta

Ansvarig läkare Dr Björn Bragée

  
  

Välkommen hit

Välkommen till den här hemsidan! Här är det kroppens, och främst nervsystemets, svårigheter att reglera starka spänningar som står i centrum. Patienter och behandlare ska kunna hitta de bästa nya rönen, behandlingarna och övningarna här.      

Annonser

Forskningspatient.se

    

Vet du att du kan delta som patient i klinisk forskning. Vi har många sådana projekt där vi prövar nya läkemedel i samverkan med läkemedelsverk och etisk kommitté. Vi har en särskild hemsida, www.forskningspatient.se där man kan bli medlem och få fortlöpande information, oavsett var i Sverige man bor. Det görs omkring 300 sådana projekt i Sverige varje år.

Våra sidor

www.bragee.se
- om våra kliniker och rehab

www.patienttorget.se

- en virtuell patientförening

www.medect.se

- om vårt företag

www.smartguiden.se

- om smärta och behandling

www.smartforum.se

- utbyt erfarenheter!

 

Nyheter idag

-

Nya Kommentarer

Adsense annons

HEALTH ON NET

Denna sida följer den oberoende stiftelsen Health On Nets regler och riktlinjer sedan 1999 och är godkänd av stiftelsen. Här är vårt certifikat

Detta är den enda oberoende granskningen av medicinska hemsidor, och ställer krav på kvalitet i innehåll, etik och medför återkommande granskningar. Här kan du följa granskningarna

This site subscribes to the Code of Conduct (HONcode) principles

Smärta

Inte känslorna, men hur hjärnans hanterar dem, skapar problemen

Känslor har vi för att vi behöver orientera oss i omvärlden, veta vad vi ska närma oss och vad vi ska undvika. När vi möter en tiger ska vi bli rädda och sätta oss i säkerhet och när vi träffar en partner ska vi bli kära och försöka komma nära. Känslor finns för alla tänkbara situationer, och våra erfarenheter och behov säger oss genom känslorna hur vi ska agera.

Smärta, ångest, utbrändhet: Varför blir jag aldrig bra?

I den här powerpoint-videon får du veta hur vi ser på ”psykosomatiska” problem: de är inte ”psyko”somatiska utan ”neuro”somatiska, eftersom det är nervsystemet och inte psyket som ligger bakom problemen. Därför måste man rikta behandling mot nervsystemet som inte fungerar riktigt som det ska. Annars blir det svårt att uppnå bestående förbättringar.

Klicka och se videon som tar 10 minuter

 

Snabb ländryggsrelax

Vissa perioder kan vara överfyllda av stressande krav, och många av oss känner av det som spänningar och smärta i ländryggen.  Musklerna där är högaktiva så snart situationen är sådan att skärpt uppmärksamhet behövs och ryggen måste sträckas upp i en Se upp!-reaktion.  Det kan vara olika saker som vi inte tänker på som gör att den funktionen i kroppen träder i kraft. Lyft med  samtidig vridning under tidspress är en klassiker, men det kan också vara när det kör ihop sig på jobbet samtidigt som man ska hämta barn på dagis.

En smidigare bröstrygg

Ge din onda bröstrygg 10 minuter!

När man måste vara på sin vakt låser man automatiskt andningen. Det sker genom att musklerna runt bröstkorgen spänns så att rörligheten minskar. Det gäller också de små musklerna mellan revben och kotor. Man märker det på att det blir stelt och kanske ont längs bröstryggraden, runt skulderbladen och revbenen.

Långvarig smärta följs ofta av ångest

Patienter med långvarig smärta bör också undersökas för ångestttillstånd enligt ny forskning som publicerats i General Hospital Psychiatry

”Jag tror att det finns en medvetenhet om att depression är vanligt hos patienter med långvarig smärta, men ångest är mindre känt” säger en av författarna, Kurt Kroenke, professor i medicin vid universitetet i Indianapolis.

I den nya studien utvärderades 250 primärvårdspatienter med långvarig smärta i leder eller rygg. Trots smärtmedicinering hade den varat mer än 3 månader.

När kroppen säger ifrån

Den här boken är skriven för dig som lider av olika kroppsliga problem och dessutom sådant som ångest, nedstämdhet, sömnproblem osv. Den är ett självhjälpsprogam som man följer stegvis, inriktad på att dämpa kroppens överreaktioner och uppnå balans och hälsa. Du kan arbeta med den i din egen takt, efter dina egna förutsättningar.

Skulder- och andningsövning

I den här Feldenkraisövningen använder vi armarnas rörelser för att låsa upp spänningar i axlar, skuldror och bröstkorg. Genom att låta andningen vara drivkraft återupprättar vi ett rörelsemönster i hjärnan av frihet och rörlighet i det här området. I det nya rörelsemönstret vi vill att hjärnan ska pränta in, görs rörelserna utan onödig spänning. Gör därför alla rörelser med så liten ansträngning som möjligt, liksom släpa fram handen runt urtavlan. Armen hänger bara med, tung och slapp.

Sidor