Utbrändhet, stress, Smärta

Ansvarig läkare Dr Björn Bragée

  
  

Välkommen hit

Välkommen till den här hemsidan! Här är det kroppens, och främst nervsystemets, svårigheter att reglera starka spänningar som står i centrum. Patienter och behandlare ska kunna hitta de bästa nya rönen, behandlingarna och övningarna här.      

Annonser

Forskningspatient.se

    

Vet du att du kan delta som patient i klinisk forskning. Vi har många sådana projekt där vi prövar nya läkemedel i samverkan med läkemedelsverk och etisk kommitté. Vi har en särskild hemsida, www.forskningspatient.se där man kan bli medlem och få fortlöpande information, oavsett var i Sverige man bor. Det görs omkring 300 sådana projekt i Sverige varje år.

Våra sidor

www.bragee.se
- om våra kliniker och rehab

www.patienttorget.se

- en virtuell patientförening

www.medect.se

- om vårt företag

www.smartguiden.se

- om smärta och behandling

www.smartforum.se

- utbyt erfarenheter!

 

Nyheter idag

-

Adsense annons

HEALTH ON NET

Denna sida följer den oberoende stiftelsen Health On Nets regler och riktlinjer sedan 1999 och är godkänd av stiftelsen. Här är vårt certifikat

Detta är den enda oberoende granskningen av medicinska hemsidor, och ställer krav på kvalitet i innehåll, etik och medför återkommande granskningar. Här kan du följa granskningarna

This site subscribes to the Code of Conduct (HONcode) principles

Det finns alltid hopp!

En dag hade en av våra patienter sin 94-åriga mamma med sig. Den gamla var tystlåten och verkade avstängd från vad som hände runtomkring. "Jag tror att hon är deprimerad", sa patienten till oss. En kollega växlade några ord med patientens mamma. "Vad gör du om dagarna?" - "Ingenting särskilt" "Har du någon att umgås med?" - "Nej, det bryr jag mig inte om" Kollegan kände sig inte övertygad om att det handlade om depression. Men vad var det då som var fel? Hon kom ihåg fakta om sin barndom, men inte sådant som hänt nära i tiden - kunde det vara en ledtråd? Min kollega formulerade sin hypotes: Den gamlas två hjärnhalvor var inte integrerade. Hon hade både språk och förmåga till resonemang som den vänstra hjärnhalvan står för, men han hade inte mycket av högra hjärnhalvans funktioner, som är bl.a. medvetenhet om känslor och sociala relationer. Hon levde kan man säga, med bara en "halv" hjärna.

Så kollegan gav henne en enkel övning, som innebar att hon skulle känna efter varje gång hon följde med dottern på besök om hon kände sig uppåt eller nedåt på sin känslobarometer. Hennes hjärna började då att förändras av sig själv. Och med tiden, med lite svårare uppgifter, började hennes inställning också att ändras . Hon blev mer närvarande i nuet. Hon blev mer intresserad av sina relationer med barn och barnbarn. Den här lilla historien visar i ett nötskal det som jag vill beskriva på den här bloggen: hur vår förståelse för hjärnans fantastiska plasticitet har förändrat förutsättningarna för vad vi kan åstadkomma när det gäller att förändra negativa mönster, symtom och besvär hos våra patienter - och hos oss själva naturligtvis. Jag kommer att berätta om olika spännande forskningsresultat och hur man använder dem på olika håll i världen. Så kom tillbaka då och då och låt dig inspireras!

Dela med dig! Dela med dig!