Utbrändhet, stress, Smärta

Ansvarig läkare Dr Björn Bragée

  
  

Välkommen hit

Välkommen till den här hemsidan! Här är det kroppens, och främst nervsystemets, svårigheter att reglera starka spänningar som står i centrum. Patienter och behandlare ska kunna hitta de bästa nya rönen, behandlingarna och övningarna här.      

Annonser

Forskningspatient.se

    

Vet du att du kan delta som patient i klinisk forskning. Vi har många sådana projekt där vi prövar nya läkemedel i samverkan med läkemedelsverk och etisk kommitté. Vi har en särskild hemsida, www.forskningspatient.se där man kan bli medlem och få fortlöpande information, oavsett var i Sverige man bor. Det görs omkring 300 sådana projekt i Sverige varje år.

Våra sidor

www.bragee.se
- om våra kliniker och rehab

www.patienttorget.se

- en virtuell patientförening

www.medect.se

- om vårt företag

www.smartguiden.se

- om smärta och behandling

www.smartforum.se

- utbyt erfarenheter!

 

Nyheter idag

-

Nya Kommentarer

Adsense annons

HEALTH ON NET

Denna sida följer den oberoende stiftelsen Health On Nets regler och riktlinjer sedan 1999 och är godkänd av stiftelsen. Här är vårt certifikat

Detta är den enda oberoende granskningen av medicinska hemsidor, och ställer krav på kvalitet i innehåll, etik och medför återkommande granskningar. Här kan du följa granskningarna

This site subscribes to the Code of Conduct (HONcode) principles

Ditt minne är bättre än du tror

Glömmer du ofta bort var du lagt mobiltelefonen, vad du skulle handla på hemvägen, vem det var du hade tänkt att ringa om någonting viktigt som du också har glömt, och andra saker som stör din vardag? Tänker du att ditt minne blir allt sämre och undrar om det är något allvarligt fel?

Det kommer snart att presenteras resultat av en studie i Journal of Neuroscience som kommer att beskriva hur man i djurstudier (dessa arma djur!) lyckats visa att nervkretsar för korttidsminnen påverkas av smärta. Det gäller minnen som vilken väg försöksdjuret lärt sig att ta för att få en belöning.

Hur resultatet kan tillämpas på människan vet vi inte än. Men en sak är klar, vi kan själva påverka hur vi minns olika saker. För det behöver vi bara veta lite mer om hur minnet fungerar. Vi inser då att det troligen inte är något större fel på minnet.

Vi hanterar ständigt information som hjärnan behöver bedöma om den är viktig eller ej. Till hjälp för det har vi korttidsminnet. Det kan hålla informationen i medvetandet 6 till 10 sekunder för att låta den tänkande delen av hjärnan räkna ut vad den betyder.

Om det är viktigt integreras informationen i långtidsminnet. Ju fler infallsvinklar man har till saken, ju lättare är det att få fram den senare ur minnet. Om man inte ägnar saken några tankar, raderas informationen snart ut från medvetandet för all framtid. Istället strömmar ny information in.

Det är ett bra och effektivt system. Bara viktigt material lagras i minnet, allt annat förstörs.

Så om du glömmer olika saker ska du sluta nedvärdera ditt minne. Det du glömde har du helt enkelt behandlat som mindre viktig information. Om du vill komma ihåg var du la mobiltelefonen, vad du skulle handla på hemvägen eller vad det är, måste du ge ditt medvetande några olika ingångar.

Denny Coates på sin blogg Building Personal Strength föreslår för den som ska lägga ifrån sig glasögonen att man resonerar med sig själv så här:

Jag har bråttom och behöver lägga ifrån mig mina glasögon, men var någonstans är bra? Kanske här på byrån i hallen? Det är mitt vanliga ställe så det borde jag komma ihåg. Jag lägger dem så att de syns när jag går förbi.

Så att vara glömsk innebär inte automatiskt att man håller på att förlora minnet, även om man har smärtproblem, eller även om man är lite äldre. Det betyder troligen bara att man inte tog sig tid att uppmärksamma vad man gjorde och tänka på varför.

Du gav förmodligen inte din hjärna en chans att ta in saken i långtidsminnet. Du var tanklös, inte glömsk.

Dela med dig! Dela med dig!