Utbrändhet, stress, Smärta

Ansvarig läkare Dr Björn Bragée

  
  

Välkommen hit

Välkommen till den här hemsidan! Här är det kroppens, och främst nervsystemets, svårigheter att reglera starka spänningar som står i centrum. Patienter och behandlare ska kunna hitta de bästa nya rönen, behandlingarna och övningarna här.      

Annonser

Forskningspatient.se

    

Vet du att du kan delta som patient i klinisk forskning. Vi har många sådana projekt där vi prövar nya läkemedel i samverkan med läkemedelsverk och etisk kommitté. Vi har en särskild hemsida, www.forskningspatient.se där man kan bli medlem och få fortlöpande information, oavsett var i Sverige man bor. Det görs omkring 300 sådana projekt i Sverige varje år.

Våra sidor

www.bragee.se
- om våra kliniker och rehab

www.patienttorget.se

- en virtuell patientförening

www.medect.se

- om vårt företag

www.smartguiden.se

- om smärta och behandling

www.smartforum.se

- utbyt erfarenheter!

 

Nyheter idag

-

Adsense annons

HEALTH ON NET

Denna sida följer den oberoende stiftelsen Health On Nets regler och riktlinjer sedan 1999 och är godkänd av stiftelsen. Här är vårt certifikat

Detta är den enda oberoende granskningen av medicinska hemsidor, och ställer krav på kvalitet i innehåll, etik och medför återkommande granskningar. Här kan du följa granskningarna

This site subscribes to the Code of Conduct (HONcode) principles

Drömmar dämpar påfrestande upplevelser

Forskare vid Berkeley-universitetet har funnit, att när man drömmer under REM-perioden av sömnen, dämpas stressen och utsöndringen av neurosubstanser som varvar upp kroppen upphör. Och inte bara det – REM-sömnen reducerar dessutom den negativa effekten av svåra minnen.

Drömmar ger oss i normala fall ett perspektiv på de upp  levelser vi haft genom att upprepa det som hänt under REM-sömnen. En signalsubstans som är särskilt låg då är noradrenalin, vilket gör att drömmarna i vilka de känslomässiga upplevelserna spelas upp igen, sker i en stressdämpad atmosfär.

”Drömsömnen baseras på en unik neurokemisk uppbyggnad, och den ger oss en sorts ’natt-terapi’, som dämpar och tar bort de skarpa kanter, som föregående dags känslomässiga upplevelser gett” säger Matthew Walker, en av forskarna.

Personer med PTSD kan ha en brist i den här nattliga avstressningen. Den känslomässiga upplevelsen av traumat kan inte skiljas från minnet i sömnen, och de kan därför få starka kroppsliga flashbacks.

Forskarna upptäckte sambandet mellan REM-sömn och PTSD när de noterade att en blodtrycksmedicin hjälpte personer med PTSD att få bättre sömn, med färre återkommande mardrömmar. En av medicinens biverkningar är nämligen just minskning av noradrenalin.

Ref:

Els van der Helm, Justin Yao, Shubir Dutt, Vikram Rao, Jared M. Saletin, Matthew P. Walker: REM Sleep Depotentiates Amygdala Activity to Previous Emotional Experiences. Current Biology, Volume 21, Issue 23, 2029-2032, 23 November 2011

http://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822%2811%2901248-6

Dela med dig! Dela med dig!