Utbrändhet, stress, Smärta

Ansvarig läkare Dr Björn Bragée

  
  

Välkommen hit

Välkommen till den här hemsidan! Här är det kroppens, och främst nervsystemets, svårigheter att reglera starka spänningar som står i centrum. Patienter och behandlare ska kunna hitta de bästa nya rönen, behandlingarna och övningarna här.      

Annonser

Forskningspatient.se

    

Vet du att du kan delta som patient i klinisk forskning. Vi har många sådana projekt där vi prövar nya läkemedel i samverkan med läkemedelsverk och etisk kommitté. Vi har en särskild hemsida, www.forskningspatient.se där man kan bli medlem och få fortlöpande information, oavsett var i Sverige man bor. Det görs omkring 300 sådana projekt i Sverige varje år.

Våra sidor

www.bragee.se
- om våra kliniker och rehab

www.patienttorget.se

- en virtuell patientförening

www.medect.se

- om vårt företag

www.smartguiden.se

- om smärta och behandling

www.smartforum.se

- utbyt erfarenheter!

 

Nyheter idag

-

Adsense annons

HEALTH ON NET

Denna sida följer den oberoende stiftelsen Health On Nets regler och riktlinjer sedan 1999 och är godkänd av stiftelsen. Här är vårt certifikat

Detta är den enda oberoende granskningen av medicinska hemsidor, och ställer krav på kvalitet i innehåll, etik och medför återkommande granskningar. Här kan du följa granskningarna

This site subscribes to the Code of Conduct (HONcode) principles

Liten övning när kroppen värker

Varför värker det jämt, varför är jag så orolig och nedstämd?

När man inte direkt kan svara, är det bra att tänka på att hjärnan ser som sin huvuduppgift att bevaka faror och hot, för att vi snabbt ska kunna skydda oss. Det är vår överlevnadsinstinkt som skyddat oss som art genom årtusendena.

När man är känslig och bär på ouppklarade upplevelser kan man lätt bli ”kapad” av amygdala, som är känslohjärnans vakthund och främsta orosskapare. Spänningshöjningarna som följer med kan ge olika symtom, smärta är vanligast.

Men även om det värker på många ställen finns det alltid någon plats i kroppen som är smärtfri.

Ett lustigt exempel är en film med Harrison Ford, där han blev ordentligt påpucklad av några bovar. När hans flickvän skulle trösta honom så gnällde han och klagade, var hon än rörde honom. Då frågade hon: ”Finns det något ställe där du inte har ont?” Han tänkte en stund, sedan pekade han på sin vänstra armbåge.

Flickvännen pussade honom på armbågen, och efter en stund pekade han på en fläck på pannan där hon också fick pussa. Sedan på ett ställe vid mungipan, och efter en stund kysste de varandra passionerat.

Du har också något ställe i din kropp som inte värker just nu. Hitta den platsen, hur obetydlig den än är. Gör följande lilla övning:

  1. Fokusera på stället som är fritt från smärta, samtidigt som du lägger en hand på magen och en på bröstet, vilket stimulerar må-bra hormoner (oxytocin). Ta en 5-6 djupandetag (du kan lära dig hur de ska göras i Självhjälpsboken). Det här steget kommer att dämpa aktiviteten i amygdala.
  2. Stanna kvar med händerna, och med medvetandet riktat mot kroppen ytterligare 30-60 sekunder, och lägg märke till hur smärtan efterhand dämpas på olika ställen.

När du har gjort den här övningen framgångsrikt några gånger, kan du närhelst du får ont säga till dig själv ”Jag kan dämpa smärtan när jag vill, den bestämmer inte över mig”. Bara det kommer att hjälpa amygdala att varva ner så att smärtan begränsas.

Dela med dig! Dela med dig!