Utbrändhet, stress, Smärta

Ansvarig läkare Dr Björn Bragée

  
  

Välkommen hit

Välkommen till den här hemsidan! Här är det kroppens, och främst nervsystemets, svårigheter att reglera starka spänningar som står i centrum. Patienter och behandlare ska kunna hitta de bästa nya rönen, behandlingarna och övningarna här.      

Annonser

Forskningspatient.se

    

Vet du att du kan delta som patient i klinisk forskning. Vi har många sådana projekt där vi prövar nya läkemedel i samverkan med läkemedelsverk och etisk kommitté. Vi har en särskild hemsida, www.forskningspatient.se där man kan bli medlem och få fortlöpande information, oavsett var i Sverige man bor. Det görs omkring 300 sådana projekt i Sverige varje år.

Våra sidor

www.bragee.se
- om våra kliniker och rehab

www.patienttorget.se

- en virtuell patientförening

www.medect.se

- om vårt företag

www.smartguiden.se

- om smärta och behandling

www.smartforum.se

- utbyt erfarenheter!

 

Nyheter idag

-

Adsense annons

HEALTH ON NET

Denna sida följer den oberoende stiftelsen Health On Nets regler och riktlinjer sedan 1999 och är godkänd av stiftelsen. Här är vårt certifikat

Detta är den enda oberoende granskningen av medicinska hemsidor, och ställer krav på kvalitet i innehåll, etik och medför återkommande granskningar. Här kan du följa granskningarna

This site subscribes to the Code of Conduct (HONcode) principles

En övning för grälande par

När man grälar med sin partner handlar det oftast om att man känner sig sviken, övergiven, förbisedd, lurad, dåligt behandlad osv.  Att man blir så känslomässigt upphetsad har sin förklaring i att det är gamla negativa upplevelser från barndomen som väcks upp i det fördolda, menar grundaren till en av de mer framgångsrika parterapierna, som heter Imago-terapi, Harville Hendrix.

De negativa barndomsupplevelserna har gjort hjärnans vakthund, amygdala, extra känslig att reagera när liknande situationer inträffar igen.

Här är en imago-övning att göra för att befria hjärnan från uppgiften att vakta på sådana trista repriser.  

Någon i paret påminner om överenskommelsen att använda grälet konstruktivt, och ta time out. Den som är argast lägger huvudet i knät på den andra, som stryker över håret och säger: Berätta vad det här påminner dig om från tidigare i livet! Den andra får då berätta om de minnen som kommer fram. Därefter skiftar man.

Några sådana här grälvändningar kan räcka för att förändra barndomsminnenas inflytande och skapa en helt ny harmoni i relationen.

Det är förstås inte så lätt att bryta grälet och ta time-out när man är ”kapad” av vakthunden, amygdala. Men om man har kommit överens i förväg om att man vill genomföra den här förändringen, så kan man hjälpa varandra med det.

Dela med dig! Dela med dig!